Však to znáte, kdyby nebyly ryby, nemusely by být rybníky. Přesto patří slůvko kdyby k těm nejpoužívanějším. A hodně často se používá i v historii, kde to nemá absolutně žádný význam. Fakta jsou daná a žádné kdyby je nezmění. Přesto se čas od času tvůrci nechají zlákat stejně jako v případě seriálu Mr. Sunshine. Takže, co se v té době stalo, a co zase ne?


   V každém případě byl fikcí pobyt amerických jednotek na korejském území začátkem dvacátého století. V té době tam Američané vůbec nebyli. Naproti tomu neustálé japonské ataky nakonec vedly až k jejich okupaci korejského území, která skončila teprve s koncem Druhé světové války. Tento proces začal už v roce 1876, kdy byla mezi oběma zeměmi uzavřená smlouva. Skutečná byla i bitva s Američany (šlo o vůbec první vojenskou akci Států na korejském území) na ostrově Ganghwa, při které přišel o život otec střelce Janga. Celkem bylo v té době zničeno pět korejských pevností a zemřelo asi tři sta padesát Korejců.

   V roce 1884 měl údajně americký velvyslanec Lucius Foote požádat o zaslání amerického námořnictva, které by mělo za úkol potlačit nepokoje v zemi a hlídat majetek legace, který byl vzbouřenými lidmi ohrožen. K tomu však nikdy nedošlo.  

   Skutečná byla postava krále, který bývá častým a smutným hrdinou ve filmech i seriálech (např. Gunman in Joseon). Svoji předlohu měl zřejmě i hlavní hrdina. Byl jím americký námořní atašé George Foulke, který ovládal korejštinu, procestoval celou zemi a dokonce dokázal pochopit i intriky jednotlivých frakcí na joseonském dvoře, které byly ovlivňovány čínským a japonským vlivem.

   Hlavní záporák Lee Wan-ik, který ač fiktivní postava, měl svůj předobraz v někdejším pro-japonském ministrovi Ye Wan-yongovi, který v roce 1910 podepsal smlouvu, kterou se Korea dostala pod japonskou nadvládu.

   O ostatních postavách jsem se nic nedočetla, takže jejich život a příběhy byly čistě tvůrčí fantazií.

   Ze začátku bylo tvůrcům dost vyčítáno, že se nedrží historických faktů, ale to by pak byl úplně jiný příběh. Navíc postupem času začalo lidem docházet, o co tu vlastně jde. V dnešní době, kdy na jejich území stále setrvávají americké jednotky a ohrožuje je jejich severní soused, je stejně jenom a pouze na nich, jaký život budou žít. A že když bude nejhůř, budou si muset pomoci hlavně oni sami. Na někoho se spoléhat se nemusí vyplatit.

   Myslím, že ty historické nepřesnosti každý rád odpustí, protože příběh je natolik propracovaný, že v něm nenajdete nesrovnalost. Všechno je doladěné do posledního detailu, doplněné famózní kamerou a skvělými hereckými výkony všech zúčastněných. Pro mě rozhodně jeden z nejlepších korejských seriálů vůbec.

      P.S. Už teď jsem zvědavá, co Kim Eun-sook napíše příště, a kdo ze Slunečníka si tam střihne cameo.

  

© Ainny 2011 - 2024
FAQ - otázky a odpovědi
RSS - články, RSS - Ainnybáze
Titulky z tohoto webu jsou určené pouze pro vaše soukromé použi.
Jakékoli veřejné šíření bez mého souhlasu je nelegální. Více v podmínkách a ujednáních.