Prý se má dneska ochladit. Zatím to tak nevypadá, ale já v to doufám. Špatně se mi překládá, nemyslí mi to. Teď v hodině duchů je pořád horko a mně se nechce spát. Co s tím? Přes den začnu s dalším dílem Mr. Sunshine, ale teď ne. Teď bych si v titulcích asi vymyslela vlastní děj. Marně jsem přemýšlela, jak název přeložit a nevím. Vím, co je panem Slunečním svitem, Úsvitem nebo někým Zářícím, myšlené, ale nic z toho nevyjadřuje, že on vlastně znamená naději. Jak jednoduché by to bylo, kdyby byl Namja Sowon, Mr. Hope nebo chcete-li Pan Naděje. Ale není, je prostě pan Svítání. Svítání nad Joseonem, který už je skoro Koreou a čeká ho víc než padesát let pořádně těžkých časů.
   Proč jsem se tak rozepsala? Protože jsem na tenhle seriál čekala od loňského podzimu, kdy se začal natáčet a jsem ho plná. Původně se měl vysílat v únoru, ale nakonec začal až teď v létě. Na důvodech nezáleží, ale já jsem čím dál tím nadšenější. Nejednom dějem, ten je sám o sobě výborný. Ukazuje spoustu kontrastů v měnícím se a svým způsobem zaostalém Joseonu. O tom, že má skvostnou kameru a výběr lokací mu dává nádech výjimečnosti, jsem už několikrát psala, ale co mě dostalo v šestém díle, byla mistrně zpracovaná symbolika v jedné ze scén.
   Na konci pátého dílu odložil Samuraj svoji chladnou masku a svojí touhou, dotknout se aspoň cípu sukně Ae-sin, prozradil svoje city. Dosáhl svého, ale pro Ae-sin to byl (myslím) okamžik plný pokoření, které jí vehnalo slzy do očí. I když ho kdysi zachránila a tvrdila, že lidi neposuzuje podle původu, její chování tomu nenasvědčovalo. Nevím, nakolik to Samurajovi došlo, ale řekla bych, že úplně, protože po zmíněné scéně došlo k prolnutí záběru na poníženou Ae-sin a jeho osamělému odchodu v dešti. Protože navzdory tomu, že je obklopený svými muži, pořád zůstává synem řezníka, jehož řemeslo patřilo k těm "nejšpinavějším" a on vyrůstal na okraji společnosti.
   Celou scénu pak završí kapka stékající z rukojeti meče a znázorňující pláč jeho srdce, protože pro samuraje je jeho meč součástí jeho já. Chlapi přece nepláčou a drsňáci už vůbec ne.

   Možná jsem úplně mimo a záměr tvůrců to nebyl, ale já to v kontextu tak vnímala a vzhledem k tomu, že východoasijská kultura je plná symboliky, si myslím, že zase tak daleko od pravdy nejsem. Pořád jsem na začátku, ale tenhle seriál se mi začíná dostávat pod kůži a vůbec bych se nedivila, kdyby se pro mě stal jedním z těch nezapomenutelných. Cítím obrovský vděk a pokoru, že ho mám na klávesnici zrovna já.


© Ainny 2011 - 2024
FAQ - otázky a odpovědi
RSS - články, RSS - Ainnybáze
Titulky z tohoto webu jsou určené pouze pro vaše soukromé použi.
Jakékoli veřejné šíření bez mého souhlasu je nelegální. Více v podmínkách a ujednáních.