SPOILERY. Zase jednou jsem vytáhla starší článek, protože KBS World vyslyšela moje tajné přání a začala vysílat reprízu. U té pochopitelně nemůžu chybět. Má to jenom jednu chybu. Zjistila jsem to až včera, kdy běžel dvanáctý díl. :^)))

   Ale to nevadí, ještě jich je deset, takže si své milované úchylky budu ještě pár týdnů užívat. ;^))) Byla jsem zvědavá, co jsem tenkrát po skončení napsala, takže proto jsem si článek vyhrabala. Další text už nechávám beze změn.

  

   Nikoho nepřekvapí, že mně se seriál líbil. Jasně, byla tam moje úchylka, ale nemůžu si pomoct, Lee Joon-gi prostě ještě nešlápl vedle. Říká, že si vybírá sám, v čem bude hrát a nenechá si do toho od nikoho mluvit. V tom případě klobouk dolů, jeho odhad se vždycky trefí do černého. Tentokrát mi seriál připomněl můj milovaný Time Between Dog and Wolf. Stejně jako on měl víc linií a Joon-gi si zahrál svým způsobem několik postav. 

   Dějství první - nám představuje  Joseon v době osvícení. Dochází ke střetům mezi radikály a konzervativci. Jedni chtějí pokrok a otvírání se světu. Druzí nikoliv, protože by tím mohla být ohrožena jejich vláda nad celou zemí. Král sám se snaží pokrok prosadit, ale jeho lidé jsou zabíjeni tajemným střelcem. V této atmosféře se seznamují hlavní hrdinové. Mezi oběma je krásný kontrast. Zatímco Soo-in je vzdělaná a zajímá ji vše, co přichází ze západu, Yoon-kang je spokojený floutek, kterého zajímá hlavně jeho meč a popíjení v domě gisaeng. Láska na sebe nenechá dlouho čekat a ani nemá dlouhého trvání. Yoon-kangův otec je zastřelen a sestra prodána do otroctví. On sám se stává uprchlíkem.

   Tahle část je v porovnání s tím, co přišlo dál, lehká a rozmarná a krásně barevná. Vždycky mě překvapí, jak chlapům sluší růžová. :^) A ještě jedna věc mi, kromě té barevnosti, zůstala v hlavě. Vidíte ji na obrázku. Děkovala jsem Bohu, že korejští fotbalisté rychle vypadli z bojů na mistrovství světa ve fotbale. Ten panáček, co každou chvíli rajtoval Yoon-kangovi po klobouku, mě neskutečně iritoval. :^)))

  
 
   Druhé dějství - pomsta. Na scénu přichází japonský obchodník Hanjo. Podobnost s Yoon-kangem není čistě náhodná. V téhle části se mi líbila hra na schovávanou. Většině prakticky hned dojde, s kým mají tu čest, ale Hanjo hraje svou roli dál a chvílemi se mu i povede přesvědčit ostatní, že on vlastně není on.

   Prohlubuje se kontrast mezi Joseonem a ostatním světem (rozuměj Japonskem). To byla další linie, která mě bavila, protože to bylo opravdu do očí bijící. Snad jediné, co mě trochu zklamalo byl fakt, že jsem čekala něco víc z minulosti Yoon-kanga a jeho japonského přítele (Kanemaru). To, co nám tvůrci předložili, bylo nemastné a neslané.

   Povedený screen, co? Dala jsem pauzu, takhle se mi prolnuly záběry a mně se to líbilo. :^)


   Třetí dějství - vzpoura. Stejně jako v joseonských dějinách i tady dochází ke vzpouře organizované pokrokovou částí šlechty. A ta vzpoura je úspěšná. Jenže opojení z vítězství trvalo pouhé tři dny. Pak zasáhl Čching a bylo po nadějích. Hlavní hrdinové na útěku a nevím jak vy, ale já už se připravovala na nejhorší. Že přežije Soon-in mi bylo jasné. Kdyby ne, tak by v ukázkách neukázali, že dostala zásah. Ale co Yoon-kang?

   Pokud jste dočetli až sem, tak už to víte a ta rána, jak se mi ulevilo, musela být slyšet po celém okolí.

   Dějství čtvrté - po několika letech. Tedy já vám řeknu, že tohle jsem nečekala. Ještě že mě při tom nikdo neviděl. Pusa se mi otevřela, srdce zastavilo a přestala jsem dýchat. Gong-gil (The King and the Clown) po devíti letech!


    Prostě pro mě konec značka ideál a tentokrát i bez dohadů, jak to vlastně dopadlo.

    No a to bude asi tak všechno. Lee Joon-gi odvedl tradičně skvělý výkon a stejně tradičně si prakticky v každém díle zabrečel. Nam Sang-mi byla výborná a líbila se mi ještě víc než v již zmíněném Time Between Dog and Wolf. Yu Oh-seong v roli hlavního záporáka byl neskutečně charismatický. Muzika nebyla tentokrát až tak výrazná, ale jednotlivé scény podkreslovala dokonale. Tečka.

    Vlastně ne, ještě malá historická vsuvka: Král Gojong se stal prvním joseonským císařem, nicméně v roce 1910 byl donucen abdikovat a o devět let později ve věku 67 let zemřel.

    Na další záběry ze seriálu se můžete podívat v Galerii. Tak a to už je opravdu všechno. :^)

© Ainny 2011 - 2024
FAQ - otázky a odpovědi
RSS - články, RSS - Ainnybáze
Titulky z tohoto webu jsou určené pouze pro vaše soukromé použi.
Jakékoli veřejné šíření bez mého souhlasu je nelegální. Více v podmínkách a ujednáních.